Mag het een onsje meer zijn? Ziekenhuiseten als delicatesse

Wordt het ziekenhuis een soort restaurant?

“Ja, de manier waarop wij met onze patiënten omgaan kun je wel vergelijken met een horecagelegenheid. We willen een warme sfeer creëren, een onvergetelijke ervaring bieden voor de patiënten op het gebied van eten en drinken. Als er klachten zijn over het eten komt de kok bijvoorbeeld even langs, zoals je in een restaurant ook ziet. Mensen vinden dat heel erg fijn.”

Dus de patiënt wordt minder gezien als patiënt en meer als gast?

“Zo kun je het wel stellen. We willen het ambacht van kok hiermee in ere houden. Voorheen waren onze koks allemaal erg back office gericht: ze stonden constant tussen vier muren en kwamen amper in contact met mensen. Terwijl het juist heel prettig is als een kok aan de persoonlijke wensen van de patiënten kan voldoen. Soms vindt iemand het bijvoorbeeld jammer dat –ie net een lekkere maaltijd moest overslaan omdat hij nuchter moest blijven. Als de kok daar vanaf weet, kan hij voor diegene nog wat bewaren.”

Is het logistiek gezien niet ingewikkeld om zo’n vers menu voor zoveel mensen te bereiden?

“Nou, dat valt eigenlijk best mee. Het idee is dat we gerechten niet meer uitbesteden, maar enkel nog ‘inbesteden’. Zo hadden we lange tijd kant-en-klare nagerechten, maar nu bereiden en serveren we die allemaal zelf. Onze koks adopteren als het ware een bepaalde afdeling, en daar zijn zij dan verantwoordelijk voor. Het is hun taak om de patiënten van die afdeling met raad en daad bij te staan. Ze spreken de patiënten, maar verrassen hen ook af en toe. Op een warme dag maken ze bijvoorbeeld de patiënten blij met een lekkere parfait of ijsgerecht. In de winter wordt dat een pompoensoepje. De koks mogen hierbij zelf hun creativiteit in de vrije loop laten. Als ze een uurtje over hebben, kunnen ze bijvoorbeeld eens iets extra’s maken. Op die manier hoeft het ook allemaal niet heel logistiek ingewikkeld te zijn.”

Kost dat dan niet veel geld?

“Het kost misschien wel wat meer tijd en geld om voeding op deze manier te bereiden, maar aan de andere kant kan het de opnameduur ook verkorten. We worden ons steeds bewuster van het belang van goede voeding. De inname van voeding is de vierde dag na operatie erg belangrijk, blijkt uit onderzoek. Vers voedsel dat ambachtelijk bereid wordt, past volgens onze filosofie gewoon in een ziekenhuis. Het is tenslotte een plek waar je mensen beter wil maken.”

Dus nu komen mensen voor hun plezier naar het ziekenhuis?

“Het blijft natuurlijk een plek waar je liever niet bent. Maar het is wel leuk om er op deze manier een mooie herinnering van te maken. Van patiënten met een chronische aandoening – die hier dus al lang komen – hebben we gehoord dat het ook echt heel veel verbeterd is. Dat is natuurlijk wel heel erg leuk om te horen.”

De vakbeurs Zorgtotaal kent een uitgebreid inhoudelijk programma.

De parels van eten, drinken en gastvrijheid in ETZ staat tweemaal geprogrammeerd: dinsdag 14 en woensdag 15 maart van 13.15 tot 14.00 uur in het voeding & hospitality theater.

Registreren

Toegang tot ZorgTotaal is gratis na registratie. Het invullen van de registratiemodule kost enkele minuten.
Online registreren