Het Beste Menu van de Zorg 2019
Wedstrijd: 10:45 – 14:30 uurkoks-beste-menu.jpg
Jury: Sjaak Jobse, Jaap de Graaf en Jacqueline van Berkel
Wedstrijdleider: Martijn Bosch
Presentatie: Pierre Wind

De wedstrijd 
De drie finalisten komen op de finaledag terug om het gehele menu te bereiden en te strijden voor de titel ‘het beste Menu van de Zorg 2019’ en de ‘Campina Gouden Dessertlepel’. 
 
Het team krijgt 30 minuten tijd om de mise-en-place voor te bereiden. Tijdens de mise-en-place mag er nog niks worden verhit. Hierna krijgen ze 30 minuten tijd voor het voorgerecht, 60 minuten tijd voor het hoofdgerecht en 30 minuten tijd voor het nagerecht. Uiteraard mag er tijdens de tijd die staat voor het voorgerecht handelingen worden uitgevoerd ter bereiding van het hoofd- en nagerecht. 
 
Elke gang wordt voor 10 personen bereidt. Aan het einde van elke blok dient één regulier gerecht, één natrium-arm/zonder toegevoegd zout gerecht en één gerecht in afwijkende consistentie te worden gepresenteerd aan de jury. Indien er tijdens de officiële eindtijd van elk bereidingsblok geen bord ter beoordeling voor de jury, worden er géén punten toegekend op dat onderdeel. Er worden dus drie borden aan de jury gepresenteerd, één bord t.b.v. fotografie en de overige 6 borden kunnen in kleinere porties op sideplates worden uitgedeeld aan het publiek.
 
Gedurende de finaledag verzorgt Pierre Wind eveneens de presentatie en aansluitend zal de winnaar bekend gemaakt worden door de jury.
 
Alle teams strijden gelijktijdig tegen elkaar voor het hoogste aantal punten op alle onderdelen.
 
Dagprogramma
10.00 uur  : Aanwezig en melden bij wedstrijdleider
10.45 – 11.00 uur : Uitleg wedstrijd en officiële kick-off
11.00 – 11.30 uur : Mise-en-place
11.30 – 12.00 uur : Bereiding voorgerecht (uiterlijk om 12.00 uur opdienen)
12.00 – 13.00 uur : Bereiding hoofdgerecht (uiterlijk om 13.00 uur opdienen)
13.00 – 13.30 uur : Bereiding nagerecht (uiterlijk om 13.30 uur opdienen)
14:30 uur  : Uitreiking/bekendmaking
 
 
Wedstrijdleider
Bewaakt het bereidingsproces zodanig dat deze gedurende alle voorrondes volgens het wedstrijdreglement zal verlopen.
 
Jurering
De jurering wordt gedaan door een onafhankelijke jury. De jury deelt punten uit op basis van de volgende criteria: mise-en-place, uitvoering werkzaamheden, opbouw menu, consistentie, smaak, kleur en presentatie van elk gerecht, smaak ZTZ gerecht, presentatie en smaak afwijkende consistentie. Daarbij beoordeeld de jury de presentatie van het menu, teamsamenwerking, de originaliteit van het menu en de toepasbaarheid binnen de doelgroep. Daarnaast zal er worden beoordeeld hoe en in welke mate rekening wordt gehouden met het reduceren van waste. 
 
Ingezonden menu’s

Organisatie: Flevoziekenhuis
Voorgerecht: Tonijnsalade 2.0
Hoofdgerecht: Mexicaanse Burrito met bonensalade en salsa
Nagerecht: Appelbietjestaartje met s inaasappelvenkelroom 
 
Organisatie: Rivas Zorggroep (winnaar 2017)
Voorgerecht: CeasaRivas salade
Hoofdgerecht: "Piccata" Gorkum
Nagerecht: Lemon Curd
 
Organisatie: Woonzorg Flevoland
Voorgerecht: Noodlesoep a la Hanzeborg
Hoofdgerecht: Kipdij met bloemkoolmousse, gekarameliseerde ui, oesterzwammen en een getourneerde aardappel
Nagerecht: Rijstebrij met tutti frutti in amaretto en slagroom

het-beste-menu-van-de-zorg-verkleind-.jpg


Hoofdmediapartner
Mediapartners