Artikel 2 februari 2023

Artificiële intelligentie helpt bij diagnose kanker

De Antwerpse ziekenhuizen ZNA en GZA schakelen artificiële intelligentie (ai) in bij hun kankerdiagnoses. Op die manier kunnen ze binnen hun lab voor weefselonderzoek een snellere en accuratere beoordeling maken van miljoenen tumorcellen. Een primeur in de Benelux, of hoe ai doorbreekt in ziekenhuizen.

De software die ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen gebruiken, helpt zoeken naar het type tumor en kan aangeven of de tumor gevoelig is voor bepaalde therapieën, zoals immuuntherapie. ‘De software analyseert een weefselstaal en gidst ons vervolgens naar delen die mogelijk bijkomend onderzoek vereisen’, aldus patholoog Frederik Deman aan Belga. Vervolgens helpt de technologie om groeipatronen te bepalen of de kankercellen te tellen. ‘Op die manier moeten wij geen schattingen meer doen.’

Voorlopig is de software beperkt tot het analyseren van de veelvoorkomende borst-, long- en prostaattumoren. Ook in de maag kan men tumoren en andere ziektes opsporen. Maar dankzij deze technologie – afkomstig uit Israël – kan de behandeling van een patiënt wel vroeger aanvangen.

In de opstartfase zou het lab anatomepathologie van ZNA en GZA Ziekenhuizen op zo’n duizend stalen per jaar mikken. Maar tegen 2024 willen de ziekenhuizen dat aantal optrekken naar 15.000 per jaar. Daar benadrukken ze dat de patholoog zelf aan het stuur blijft van elke diagnose.

De Israëlische software van Ibex Medical helpt in eerste instantie met het opsporen van de tumoren. Om vervolgens te bepalen welke tumoren gevoelig zijn voor immuuntherapie, werkt het Antwerpse lab met software van het Duitse Mindpeak.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant