Artikel 29 december 2021

Augmented reality maakt van smartphone hulpmiddel voor zorgverlener

Augmented reality maakt van smartphone hulpmiddel voor zorgverlener

Augmented reality werkt in veel gevallen met een smartphone of tablet. Met de juiste apps hebben patiënten en zorgmedewerkers er zo ineens een extra hulpmiddel bij. Hoe werkt de techniek en waar liggen de kansen?

Met een gratis AR-app biedt het Erasmus MC een virtuele rondleiding aan. Richt de camera van je smartphone of tablet naar een vrije plek in je kamer, druk op de knop van de app en ziedaar op je scherm: een virtuele maquette in je woonkamer. Een voice-over geeft vervolgens meer informatie over het gebouw, de zorg, onderzoeken en het onderwijs. Je kunt zelfs 360 graden rondkijken in een operatiekamer. “Na onze verbouwingen in 2018 was er veel interesse in het ziekenhuis”, zegt woordvoerder David Drexhage. “Met AR kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen. Medewerkers laten er hun werkplek mee zien.”

VR en AR

Virtuele rondleidingen zijn zowel met AR als VR te maken. Het verschil? Virtual reality (VR) plaatst iemand volledig in een virtuele realiteit. Het voelt alsof je daadwerkelijk ergens anders bent, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Of het haalt je daar juist weg. Zo ‘verplaatst’ PlaygroundVR kinderen naar een virtuele speeltuin, zodat ze hun ziekenhuisbed even vergeten. VR vervangt dus de realiteit.

AR werkt anders. Die techniek vult de realiteit aan. In veel gevallen is er ook geen speciale bril…

Lees het hele artikel op dutchhealthub.nl

Ook interessant