Artikel 17 augustus 2023

Databeschermingsdienst is als verzekeraar (Deel 1/2)

Publieke en semipublieke organisaties zijn met hun veel kwetsbare data geliefde doelwitten voor ransomware-aanvallen. De dreiging is evident en dienstleveranciers spelen een belangrijke rol in de nodige databescherming. Hoe word je wijs uit de wirwar aan databeschermingsproposities? Vergelijk databeschermingsdiensten met verzekeraars. Een garantie op de veiligheid van je data, is tenslotte wat je zoekt.

Als je over ransomware in het nieuws leest, lijkt geen enkele organisatie veilig. Toch zijn sommige type organisaties vaker doelwit dan andere. Uit recent onderzoek blijkt dat organisaties in de publieke of semipublieke sector geliefde doelwitten zijn. Organisaties in de zorgsector waren zelfs het meest populaire doelwit in 2021. De aangehaalde reden is dat de ‘uitvaltolerantie’ zeer laag is: als de it-systemen in de zorg offline raken, kan dit snel kritieke schade veroorzaken. Daarbij komt kijken dat semipublieke of publieke organisaties te maken hebben met veel privacygevoelige data en de bijkomende druk door wettelijke verplichtingen om die data veilig te stellen.

Organisaties in deze sector hebben dus de grote verantwoordelijkheid om over veel kwetsbare data te waken. Helaas is het beschermen van de data-omgeving complex; nieuwe dreigingen en bijpassende security-oplossingen schieten als paddenstoelen uit de grond, terwijl kennis en personeel schaars zijn. Veel publieke en semipublieke organisaties doen een beroep op de technologie en kennis die databescherming-dienstleveranciers bieden om hun data veilig te stellen en hun it-afdeling te ontzorgen.

Echter is het aanbod van dienstleveranciers en diensten ook divers, en niet altijd even gemakkelijk te vergelijken. Gelukkig zijn er handvatten die je kan gebruiken om te leren welke dienstleverancier voor jou de juiste is.

In deze tweedelige blogserie leg ik uit waarom organisaties met een lage uitvaltolerantie er goed aan doen om databescherming-dienstleveranciers te vergelijken met verzekeraars. Want wanneer jouw uitvaltolerantie laag is, bieden it-dienstleveranciers en verzekeraars in feite dezelfde waarde: zij zorgen ervoor dat bij een calamiteit jouw organisatie geen kritieke schade oploopt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant