Artikel 25 oktober 2022

Erasmus MC ambitieus met toepassing van ai

SAS en Microsoft gaan het Erasmus MC verder helpen met de toepassing van data en analytics. Met de intensieve samenwerking willen de drie partijen ziekenhuisbreed datagedreven toepassingen ontwikkelen, implementeren en monitoren.

Het doel is de zorg voor patiënten te verbeteren. Zeker nu de zorgvraag stijgt en het personeelstekort nijpend wordt, is het zaak de operatiekamers, intensive care en beddencapaciteit optimaal in te zetten.

Het Erasmus MC heeft grote ambities. Het ziekenhuis wil samen met SAS en Microsoft als technologiepartners de brug slaan van innovatie naar implementatie. De focus ligt op het toepassen van de waarde die uit data is te halen om de patiëntenzorg en capaciteit te verbeteren. Prof. dr. Diederik Gommers, afdelingshoofd Intensive Care van het Erasmus MC, hoopt dat de verpleegkundigen en artsen meer tijd over houden voor de patiënt en diens familie als de administratielast vermindert en de monitoring verbetert.

Eerder ontwikkelde het Rotterdamse ziekenhuis in samenwerking met SAS een ai-algoritme voor het voorspellen van de ligduur van patiënten. Bij de ontwikkeling en implementatie hiervan werd het belang duidelijk van het samenbrengen van de it-afdeling, data-engineers, data-scientists, artsen en verpleegkundigen. Daartoe is een Datahub opgezet, een plek waar deze disciplines samenkomen en waardevolle ai-modellen worden ontwikkeld.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant