Artikel 9 maart 2021

EU investeert fors in innovatie en onderzoek

De EU stelt 95,5 miljard euro beschikbaar voor onderzoek en innovatie. Nederlandse ondernemers en onderzoekers kunnen tot en met 2027 een beroep doen op financiering vanuit het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Dat programma is gericht op bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor maatschappelijke uitdagingen. Tot de thema’s behoren digitalisering, zorg, mobiliteit en de energietransitie.

Nederland haalde uit de vorige versie van Horizon, die liep van 2014 tot 2020, circa vijf miljard euro. Ons land voert daarmee de EU-ranglijst per inwoner aan. De komende zeven jaar is er dertig procent meer financiering beschikbaar voor Europese ondernemers en onderzoekers om te werken aan het vergroten van wetenschappelijke kennis en het versnellen van economische groei.

Het kabinet gaf onlangs het officieuze startsein voor Horizon Europe met een digitale bijeenkomst waaraan bijna duizend ondernemers, wetenschappers, onderzoekers en overheden deelnamen. Voor de EU-financiering komen technologieën als fotonica, robotica, ai en quantum in aanmerking, zo meldde staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) bij die gelegenheid.

Mede door financiering vanuit het eerdergenoemde Horizon 2020 zijn innovatieve scale-ups zoals Mimetas (Leiden) en CEAD (Delft) verder gegroeid. Mimetas houdt zich bezig met miniatuurorganen van menselijk weefsel waar medicijnen snel en veilig op getest kunnen worden. CEAD ontwikkelde een unieke 3d-printertechnologie waarmee bijvoorbeeld kunststof composieten voor voer- en vaartuigen zijn te ontwerpen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant