Artikel 29 augustus 2023

EU wil ‘data-space’ voor gezondheidsgegevens

De EU heeft belangrijke stappen gezet op weg naar een 'data-space' voor gezondheidsgegevens. Binnen de EU neemt het draagvlak voor de Europese Ruimte voor Gezondheidsgegevens (EHDS) toe. Dit voorstel verplicht lidstaten om gezondheidsdata via een gestandaardiseerde structuur uit te wisselen.

De Nederlandse Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Tijdens de informele EU Gezondheidsraad eind juli in Las Palmas (Gran Canaria). De EHDS moet voor burgers en professionals de toegang verbeteren tot gezondheidsgegevens. Ook het secundair gebruik is belangrijk. Verwacht wordt dat de beschikbaarheid van gezondheidsgegevens op grote schaal de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten voor de preventie en behandeling van ziekten ten goede komt.
Het voorstel, dat nog niet definitief is, voorziet ook in verplichtingen voor de infrastructuur. Per lidstaat komt er een soort hub waarbij nationale systemen, die aan te merken zijn als patiëntendossier, met de hub worden gekoppeld. De hub verstrekt vervolgens de gezondheidsgegevens naar de systemen in andere lidstaten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant