Artikel 14 juli 2023

Googles medische ai-bot slaagt voor examen (of niet?)

Google heeft niet alleen de algemene ai-chatbot Bard, maar sinds eind vorig jaar ook Med-Palm. Deze medische ai-vraagbaak slaagde kort geleden voor een officieel Amerikaans toelatingsexamen voor artsen. Toch is Med-Palm voorlopig geen vervanger voor menselijke artsen, concluderen onderzoekers in het blad Nature.

Med-Palm is een ai-bot voor medische onderwerpen. Hij werd specifiek getraind om de officiële US Medical Licensing Examination (USMLE) te behalen. In de VS moeten alle artsen in opleiding dit driedelige schriftelijke examen afleggen voordat ze zelfstandig aan de slag kunnen. In tegenstelling tot Google Bard en de populairdere ChatGPT van OpenAI is Med-Palm niet openbaar toegankelijk.

Twee versies van Med-Palm deden het USMLE-examen en scoorden beter dan gemiddeld. Gemiddeld beantwoorden artsen in opleiding 60 procent van de meerkeuzevragen correct. Med-Palm had ruim 67 procent correct en de verbeterde versie, Med-Palm 2, zelfs meer dan 85 procent. De tweede test vond echter plaats zonder peer review.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant