Artikel 24 mei 2022

Het SAM-STAPP stres­s­sig­na­le­rings­plat­form

Het SAM-STAPP stres­s­sig­na­le­rings­plat­form

“De druk op de Nederlandse GGZ neemt toe. Zodanig dat de wachttijden door de sector alleen niet kunnen worden teruggebracht”, aldus de Nederlandse GGZ. Er moet dus iets gebeuren! Doordat cliënten in zelfregie hun eigen stresspatronen leren kennen, herkennen en positief laten veranderen, kan een deel van die druk worden weggenomen. Met het wetenschappelijk gevalideerde stressplatform SAM-STAPP van heeft GGz Centraal de eerste stappen al gezet met apps die ontwikkeld zijn voor en door cliënten. De Stress Autism Mate (SAM), is de eerste app binnen dit platform die sinds juni 2021 kosteloos beschikbaar is en dagelijks door meer dan 2.000 mensen in Nederland en België wordt gebruikt. 

Hoe werkt SAM?

SAM verlaagt de dagelijks ervaren stress door vier keer per dag vragen te stellen over de ondernomen activiteiten en de bijbehorende gevoelens. Hiermee berekent SAM het stressniveau en vraagt of dit klopt. Na deze uitslag kan de gebruiker een gepersonaliseerde stress-tip opvolgen. Vervolgens ziet de gebruiker, in een visueel aantrekkelijk overzicht of in tekst, zijn of haar dag- en weekstressniveau. Hierdoor krijgt de gebruiker inzicht in wat goed gaat en wat niet. SAM zorgt ervoor dat het gevoel van stress wordt verminderd. Daarnaast leert de app de gebruiker omgaan met stress door inzicht te geven in het verminderen van deze dagelijkse stress. Hierdoor vindt een positieve verandering plaats in het zelfbeeld. Naast SAM komt in de zomer van 2022 SAM junior beschikbaar binnen het platform. SAM junior is ontwikkeld voor en door jongeren met autisme. Verder is een app voor stressmanagement bij angst- en dwangstoornissen in de conceptfase.

Ont­wik­ke­ling app met client- en naas­ten­par­ti­ci­pa­tie

Deze drie cliëntenapps zijn uniek, omdat alle ontwikkelstappen tot stand zijn gekomen door middel van client- en naastenparticipatie, wetenschappelijk zijn gevalideerd, gepersonaliseerd kunnen worden en de data medisch beveiligd zijn. In 2021 won SAM de Health Valley Bridge Prize 2021, werd het een good practice bij VGZ en won SAM de Zorgverslimmer Award 2021. Om de kosten voor dit wetenschappelijk gevalideerde stressplatform te kunnen dekken, is ook een app ontwikkeld voor en door GGZ-medewerkers. Door het succes van SAM stelde een aantal GGz Centraal-medewerkers de vraag of voor hen ook een app ontwikkeld kon worden om hun mentale weerbaarheid thuis en op het werk te verbeteren.

STAPP @Work

Deze vraag is een hele terechte! Volgens TNO is het personeelstekort en stressgerelateerd ziekteverzuim in de GGZ is nog nooit zo hoog geweest. De verzuimkosten door werkstress lopen op tot 3,1 miljard euro in Nederland. Door zelf je stress te kunnen monitoren en bij te kunnen sturen, kunnen heel veel problemen worden voorkomen. Daarom is STAPP@Work dé stresssignaleringsapplicatie die voor en door de medewerkers van GGZ Centraal is ontwikkeld. Deze app wordt momenteel wetenschappelijk gevalideerd en de eerste resultaten zijn positief. In het najaar van 2022 komt deze mentaal weerbaarheidsapp voor medewerkers beschikbaar.

Doordat externe organisaties deze app uit het platform aanschaffen, stromen financiële middelen terug naar de cliëntenapps die zo kosteloos beschikbaar blijven en zo helpen de wachtlijsten terug te dringen en de zorg efficiënter te maken.

Kijk de animatiefilm met de werking en resultaten van SAM: https://www.youtube.com/watch?v=QBrad1Si4vA&t=7s

Ook interessant