Artikel 22 december 2021

Hoogleraar Glyn Elwyn: samen beslissen ontlast zorgstelsel

Hoogleraar Glyn Elwyn - samen beslissen ontlast zorgstelsel

De opgelaaide covid-epidemie doet het zorgstelsel in zijn voegen kraken. Is er binnen zo’n overstrekt systeem nog plaats voor een concept als ‘samen beslissen’?  Absoluut, gelooft Glyn Elwyn, hoogleraar aan het Amerikaanse Dartmouth College: “Samen beslissen kost in het begin meer tijd en moeite, maar leidt uiteindelijk tot betere beslissingen en grotere therapietrouw. Daarmee bespaar je op termijn mensen en middelen.”

“De economie van de zorg wordt bepaald door kleine alledaagse beslissingen tussen arts en patiënt”, zegt Elwyn. “De beslissing om voor te schrijven of door te verwijzen telt door in de macrokosten. Dus als je op individueel niveau betere beslissingen neemt, zul je op de lange termijn geld besparen, want je bant verspilling uit.”

Vaccinweigeraars

Ook op de korte termijn is shared decision making (SDM) volgens Elwyn binnen de context van corona bijzonder relevant. “Er is zoveel verzet tegen vaccins. Dat los je niet op door vaccinaties te verplichten. Zachte overtuiging en informatie werken beter. Hoe moeilijk ook, je moet de mening van patiënten respecteren. Dat is de enige manier om…

Lees het hele artikel op dutchhealthub.nl

Ook interessant