Artikel 10 juni 2022

‘Klimaatcrisis is echte crisis voor de zorg’

Judith de Bree - ‘Klimaatcrisis is echte crisis voor de zorg’ - Dutch Health Hub Arena

De milieukennis en de financiële middelen zijn in steeds meer zorgorganisaties beschikbaar. Het bestuurlijk draagvlak voor duurzame zorg is echter nog een groot knelpunt. En de overheid zou veel meer moeten doen om bestaand rijksbeleid naar de zorgsector te vertalen. Want de klimaatcrisis is een echte crisis.

Dat zegt Judith de Bree. Ze werkt nu 4,5 jaar als adviseur duurzaam ondernemen bij stichting Stimular.  Van daar uit werkt ze voor de Vereniging Milieuplatform Zorgsector. Samen met haar collega Adriaan van Engelen verzorgt ze een sessie tijdens de Dutch Health Week.

Green teams

Er moeten volgens haar nog veel meer bestuurders een knop omzetten. “Er komen veel initiatieven vanaf de werkvloer. De facilitair managers en de milieucoördinatoren willen het al tien of zelfs twintig jaar. De laatste twee tot vijf jaar worden de zorgprofessionals wakker. En nu voelen die zorgbestuurders ook wel dat er wat moet gebeuren. Bestuurders moeten de medewerkers faciliteren met green teams. En de duurzaamheidscoördinator moet tijd krijgen om de vele vragen intern te beantwoorden.

Echte crisis

Er wordt volgens haar te vaak gezegd dat geld het grootste knelpunt is. “Maar we hebben in de covid-crisis wel gezien dat…

Lees hele artikel op dutchhealthub.nl

Ook interessant