Artikel 23 mei 2022

Liesbeth van Rossum: ‘Het is vijf voor twaalf in de strijd tegen obesitas’

Liesbeth van Rossum - keynote spreker op 16 juni in Dutch Health Hub Arena

Obesitas is een ernstige ziekte en een enorm probleem, vindt Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar Obesitas aan het Erasmus MC. Ze wil obesitas in de zorg veel beter behandelen. En daarnaast de  leefomgeving zó inrichten dat die uitnodigt tot een gezonde leefstijl. 

Op dit moment heeft de helft van de Nederlanders overgewicht en 14 procent obesitas. Dat aantal neemt alleen maar toe. “Obesitas is een ziekte”, zegt Liesbeth van Rossum. “Ons vet is een orgaan dat honderden hormonen aanmaakt. Die communiceren met andere organen en met het brein. Hebben we te veel vet, dan raakt het laaggradig ontstoken. De geproduceerde hormonen raken van slag en daarmee ook de communicatie met andere organen.”

Dat kan leiden tot ruim tweehonderd aandoeningen, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Maar ook tot dertien vormen van kanker, depressie en angststoornissen, onvruchtbaarheid of een ernstiger beloop van infecties, zoals we bij corona hebben gezien. Obesitas is daarmee een ‘gateway disease’: een poortziekte naar veel andere ziekten.

Lees hele artikel op dutchhealthub.nl

Ook interessant