Artikel 22 maart 2022

Nieuwe Fitform ZEN Zorgstoel

Op Zorgtotaal is de nieuwe Fitform ZEN Zorgstoel te zien

Meer rust voor mensen met dementie

Mensen met dementie voelen vaak onrust, wat kan leiden tot geagiteerd gedrag. Dit heeft een negatieve invloed op iemands welzijn. Ook mantelzorgers of medebewoners kunnen er last van ondervinden. Daarnaast vraagt iemand met onrustig gedrag om extra aandacht van zorgverleners, die het vaak al druk hebben. De nieuwe Fitform ZEN Zorgstoel is een innovatief hulpmiddel om onrust te verminderen en welzijn te vergroten.

Schommelen is de kracht van de ZEN Zorgstoel. Diverse studies hebben inmiddels aangetoond dat een schommelbeweging positief kan bijdragen aan vermindering van onrustig gedrag. Schommelen als waardevolle aanvulling op andere interventies, zoals muziekactiviteiten en tactiele prikkels (bv. handmassage). De nieuwe zorgfauteuil is daarom ook inzetbaar bij andere neurologische aandoeningen, zoals Parkinson.

Meer rust, meer comfort

De Fitform ZEN Zorgstoel met ‘Slow Motion’ schommelfunctie is ontwikkeld op basis van toegepast onderzoek en pilotprojecten bij zorginstellingen. Hieruit kwam eenduidig naar voren dat mensen met onrustig gedrag al na een korte tijd in de stoel rustiger worden. Het schommelen zorgt er bovendien voor dat men vaak snel in slaap valt. Zo’n dutje kan overprikkeling voorkomen. Iemand die door de dag heen voldoende rust neemt, komt meestal ook ’s avonds gemakkelijker in slaap.

Medebewoners en mantelzorgers

Als in een zorginstelling een onrustige bewoner in de ZEN Zorgstoel tot rust komt, heeft dat een positief effect op de sfeer op een afdeling en ‘huiskamer’. Medebewoners voelen zich merkbaar prettiger. Ook voor mantelzorgers thuis is het fijn als een partner meer rust kan vinden. De mantelzorger voelt zich minder belast en kan beter functioneren.

Ervaringen van zorgverleners

Via pilots bij zorginstellingen zijn ervaringen van zorgverleners verzameld. Hieruit is het volgende naar voren gekomen:

 • Meer dan de helft van de mensen valt tijdens het schommelen in slaap waardoor ze goed uitrusten. Wanneer de schommelfunctie niet wordt aangezet, ontspannen mensen wel maar vallen ze niet in slaap, waardoor de mate van uitrusten minder is.
 • Onrustige bewoners komen eerder tot rust in de ZEN Zorgstoel dan met een begeleider die iemand probeert te kalmeren door naast het bed te zitten of naast een gewone stoel te zitten.
 • Minder dwalen, dolen en zoekgedrag.
 • Als een onrustige bewoner in de stoel schommelt of slaapt, kan de zorgverlener tijd besteden aan medebewoners.
 • Onrustige bewoners worden in de stoel voldoende rustig om (alsnog) deel te nemen aan een groepsactiviteit.
 • De ZEN Zorgstoel helpt ook bij nachtelijke onrust en nachtelijk dwalen van bewoners die niet goed kunnen slapen in hun bed. In de stoel valt men wél vaak in slaap, door de schommelbeweging.
 • De ZEN Zorgstoel werkt heel goed om onbegrepen gedrag, als gevolg van overprikkeling, later op de dag te voorkomen. Mensen die voldoende rust vinden, tonen minder fysieke en verbale agitatie.

Meer gezondheidsvoordelen

De ‘Slow Motion’ schommelbeweging heeft nog enkele andere gezondheidsvoordelen. Schommelen kan huidschade, en uiteindelijk decubitus, verminderen of voorkomen. Verder is uit onderzoek gebleken dat deze schommelbeweging een significante verlaging laat zien van oedeemvorming (vocht) in de onderbenen.

Standaard uitvoering en opties

De Fitform ZEN Zorgstoel is uitgerust met:

 • Een sta-op functie
 • Twee instelbare schommelsnelheden
 • Vier voorgeprogrammeerde gebruikersprofielen (sluit aan bij individuele behoeften)
 • Veilige vergrendeling
 • Instelbare zitondersteuning (zithoogte, zitdiepte, armleuninghoogte, lendensteun)
 • Verstelbare hoofdsteun
 • Slijtvaste bekleding

Naar keuze kan dit pakket uitgebreid worden met de volgende opties: wielsysteem, draaiplateau, zwenkbaar zijpand (transfer vanuit rolstoel), hoofd/nekkussen en incontinentiebestendige bekleding.

Ook interessant