Artikel 14 juni 2022

Personeelstekort duurzaam oplossen begint bij preventie

Personeelstekort duurzaam oplossen begint bij preventie - Sessie tijdens Dutch Health Week 2022

Bekijk video op YouTube >

Met een ziekteverzuim van bijna 9 procent zit de zorgsector ver boven het landelijke gemiddelde. En dat terwijl de vraag naar zorg alleen maar groter wordt. De sector staat dan ook voor de schier onmogelijke taak om mensen te behouden en nieuw personeel te vinden. Misschien moeten we ervoor zorgen dat mensen minder ziek worden, stelt huisarts Marieke Bon van de Everybodygroep.

In de sessie over duurzaam oplossen van het personeelstekort tijdens de Dutch Health Week pleit zij ervoor dat de zorgsector zich gaat bemoeien met een actievere levensstijl van patiënten.

Overigens is dat niet alleen aan de gezondheidszorg. “Daar moeten we met z’n allen iets mee. Ook de overheid heeft daar een rol in, want de huidige leefomgeving is er niet op ingericht om mensen gezonder te laten leven.”

Te veel dweilen

Dat helpt volgens Bon ook om het werk leuker te maken in de zorg. “We gaan er nu van uit dat mensen steeds zieker worden. Momenteel zijn we in de zorg daarom te veel aan het symptomen bestrijden.”

“Met onze huidige maatschappij en leefomgeving laten we mensen ziek worden. 80 procent van de patiënten komt bij mij als huisarts met vragen die gerelateerd zijn aan ongezonde leefsystemen. Als we dat kunnen veranderen, wordt de interactie tussen zorgprofessional en cliënt ook…

Lees hele artikel op dutchhealthhub.nl

Ook interessant