Refurbishment is een keuze voor circulaire economie

Sinds het VN-Klimaatakkoord van Parijs werken landen en organisaties wereldwijd aan plannen voor koolstofneutraliteit. Zo'n ingrijpende verandering is voor bedrijven even spannend als overweldigend. Het kan dus nuttig zijn om te kijken naar wat bepaalde sectoren doen en hoe zij als voorbeeld kunnen dienen. Bijvoorbeeld de printsector.
De circulaire economie is een aandachtspunt voor organisaties over de hele wereld. Groei wordt opnieuw gedefinieerd en het verbruik van eindige hulpbronnen wordt teruggedrongen door voorrang te geven aan hergebruik. Dit is een onderwerp waar wij prioriteit aan geven via ons lidmaatschap van de European Remanufacturing Council en onze bijdrage aan C-Servees, een door de Europese Unie gefinancierd project ter voorkoming van de verspilling van elektronische apparatuur. Naast recycling is in een circulair model het repareren en opknappen van producten voor hergebruik, in plaats van ze na eenmalig gebruik weg te laten gooien, een prioriteit.
Onderzoek dat in het kader van het C-Servees-programma is uitgevoerd over de printsector, heeft enkele belangrijke kwesties aan het licht gebracht. Deze laten zien hoe refurbishment is te stimuleren en zo de overgang naar een circulaire economie wordt versneld. Interessant is dat maar weinig organisaties hun oude apparaten terugbrengen naar de desbetreffende fabrikant van originele apparatuur (oem). Zelfs als oem’s apparaten renoveren en elders verkopen, gaat het vaak niet om de kleinere apparaten, zoals A4-printers, die talrijker zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat gloednieuwe A4-printers worden beschouwd als betaalbaar. Ook heerst de opvatting dat het gemakkelijker, sneller en betrouwbaarder is om een defecte desktopprinter te vervangen door een nieuwe, dan te onderzoeken wat er mis mee is of een gereviseerd model aan te schaffen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat prijs en kwaliteit een probleem blijven als het gaat om het stimuleren van de refurbishment-markt. De kwaliteit moet hoog zijn om kopers aan te moedigen en de kosten van het opknappen laag om oem’s aan te moedigen. Het is begrijpelijk dat milieubehoud een moeilijkere keuze is als klanten liever nieuwe producten kopen omdat deze de goedkoopste en gemakkelijkste oplossing vormen.