Toename telezorg vergroot zorg over cyberaanval

De Covid-19-pandemie en daaropvolgende lockdown hebben de transitie naar zorg op afstand en telehealth in een stroomversnelling doen belanden. En daarmee de adoptie van iot-apparaten voor behandelingen en online-analyse. Maar de stappen om deze apparaten op grote schaal in te zetten, brengen ook onbekende digitale dreigingen met zich mee.
Het advies van de overheid om alleen persoonlijk contact in de meest urgente gevallen toe te staan, heeft de drempel om hulp te zoeken voor niet urgente gevallen enorm vergroot. Technologie vult dat gat op. Zo vond een onderzoek van McKinsey dat zorgmedewerkers 65 procent vaker telehealth-opties bieden dan voorheen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van virtuele consultaties en/of verbonden apparaten. Het lijkt zelfs waarschijnlijk dat deze technologieën een permanent onderdeel worden van de zorg.
Het gebruik van verbonden internet of things (iot)-apparaten in de zorg is al enige tijd aan het toenemen. Uit een onderzoek door Ipsos Mori blijkt dat net geen kwart van de patiënten momenteel een iot-apparaat gebruikt of deze in het verleden gebruikt heeft. Zorgverleners investeren steeds meer in verbonden apparaten, van geïmplanteerde insulinepompen tot draagbare technologie voor hartslagmetingen. Deloitte voorspelt dat de markt voor verbonden medische apparaten in 2022 meer dan 158 miljard dollar waard is, vergeleken met ‘slechts’ 41 miljard dollar in 2017.