Artikel 21 juni 2022

Van laborant naar functioneel beheerder in de zorg

Interview Lot van Hoorn

Hoewel altijd al geïnteresseerd in it en techniek, koos Lot van Hoorn door haar afkomst uit een ‘zorgfamilie’ voor een opleiding tot radiodiagnostisch laborant. Na dit werk vier jaar met plezier te hebben gedaan, maakte ze begin dit jaar de overstap naar een traineeship Zorg en It bij Zorgon, onderdeel van Quoratio Groep. Nu combineert ze als functioneel beheerder in de ggz het beste van twee werelden.

Waarom ben je niet meteen in de ict gedoken?

‘Ik heb inderdaad altijd al affiniteit gehad met ict en apparatuur. Zo was ik actief als zzp’er met het bouwen van websites en inrichting van werkplekken bij kleine bedrijven. Ook repareerde ik oude computers omdat ik dat gewoon leuk vond. Toen ik een keuze moest maken voor mijn studie heb ik daarom ook een ict-opleiding overwogen. Maar vanwege het ietwat stoffige karakter, mijn brede interesses en omdat ik uit een zorgfamilie kom, heb ik de keuze gemaakt voor de opleiding tot radiodiagnostisch laborant.’

Waar bestaat het werk van een radiodiagnostisch laborant vervolgens uit?

‘Je maakt röntgenfoto’s, ct-scans en je assisteert radiologen bij het maken van echo’s. Ik vond het leuk werk, en dan vooral het technische aspect ervan. Ik help graag mensen, maar merkte dat ik niet heel veel energie haalde uit het contact met patiënten. Toen ben ik gaan uitzoeken hoe ik in de zorg actief kon blijven, zonder dat ik daarbij ‘in het wit’ werk. In het ziekenhuis kwam ik ook functioneel beheerders tegen, en het werk dat zij deden vond ik altijd al interessant.’

En toen heb je een carrièreswitch gemaakt?

‘Toen mijn contract niet werd verlengd, was ik gedwongen over een switch na te denken. Ik had al op een rijtje gezet welke bijscholing ik nodig zou hebben om als functioneel beheerder aan de slag te kunnen, tot ik zag dat een oud-studiegenoot een traineeship was gestart. Die mogelijkheid stond tot die tijd niet op mijn radar. Voor mij bleek dit een uitkomst om zonder de benodigde diploma’s in de it én in de zorg aan de slag te kunnen. Begin dit jaar ben ik het traineeship Zorg & It bij Zorgon gestart en werk ik fulltime bij een ggz-instelling als functioneel beheerder.’

‘Vanuit Zorgon ontvang ik goede begeleiding. Zo zijn er onderwijsprogramma’s die worden aangeboden, zoals een training over functioneel beheer. Ook volgen we softwaretrainingen van onze leveranciers. We hebben een developmentmanager die ons aanspreekpunt is op hr-gebied en met wie we geregeld contact hebben. Via Teams heb ik ook contact met mijn collega’s in andere zorginstellingen. Daar kun je terecht met vragen, tips en best practices. Wat ik prettig vind, is dat er ook wordt geluisterd naar je wensen. Zo heb ik aangegeven dat ik na mijn huidige opdracht weer in het ziekenhuis aan de slag wil. Daar wordt dan ook een passende opdracht bij gezocht.’

Waar bestond je voorbereiding op je nieuwe baan uit?

‘Ik ben er vrij blanco ingegaan, maar ik had met mijn achtergrond en interesses natuurlijk al een basis. Toen ik hoorde dat ik in de ggz aan de slag zou gaan, heb ik me vooral verdiept op hoe die wereld in elkaar steekt. Daarnaast heb ik me ingelezen over zorgmanagement zodat ik al een beetje bekend werd met de termen en werkwijzen. Ik heb natuurlijk in een ziekenhuis gewerkt, maar per zorginstelling zijn er grote verschillen.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant