Artikel 24 mei 2022

VindiQu organiseert succesvol in­ter­ac­tie­ve digitale uitjes voor kwetsbare ouderen

Sinds 2022 organiseert VindiQu succesvol interactieve digitale uitjes voor kwetsbare ouderen. Verbonden door kennis en passie maken zij impact binnen het sociale domein. Eenzaamheid onder ouderen is een wereldwijd probleem met aanzienlijke hoge zorgkosten waardoor de oprichters van VindiQu dit maatschappelijke probleem besloten aan te pakken. “Binnen Nederland ervaart meer dan de helft (54%) van de 75-plussers eenzaamheid waardoor een verhoogde zorgconsumptie optreedt. Mensen fysiek bijeenbrengen om samen betekenisvolle ervaringen door te maken is een effectieve manier om deze cyclus te doorbreken.” Aldus mede-oprichter Kevin Jacobs.

VindiQu biedt de oplossing om de wereld toegankelijk te maken voor ouderen met een zorgbehoefte. Door een interactief digitaal uitje met een gids maken zij nieuwe of herkenbare herinneringen door vanuit een sociale setting. Wanneer er gevraagd wordt naar de sociale impact antwoord mede-oprichter Emma Remerie-Spek; “De directe interactie tussen de deelnemers en de gids maakt dat het hun persoonlijke beleving is. Er is ruimte voor persoonlijke contact omdat het live is.”

Zo is VindiQu door heel Nederland actief voor passende digitale uitjes. Ook in het buitenland organiseren zij meerdaagse projecten zoals Lourdes, Venetië, Tuinen van Versailles, Kevelaer en Köln met groot succes. “Wij kijken altijd naar wat aansluit bij de doelgroep en treden in gesprek met de ouderen om passende impactprojecten te realiseren.” Geeft Kevin Jacobs aan. Het aanbod breidt zich steeds verder uit door samenwerkingen met diverse partners zoals het Kunstmuseum Den Haag, Local Tours Holland en gepassioneerde gidsen door het gehele land. Emma Remerie-Spek verteld dat de gidsen kennis en ervaring dienen te hebben met diverse medische doelgroepen. “Om de ervaring van de deelnemers te optimaliseren dient de interactie afgestemd te zijn op de doelgroep. Hierin zijn wij uniek.”

VindiQu heeft tot doel om medewerkers te ontzorgen. We begeleiden de betrokken medewerkers die het uitje binnen de zorginstelling organiseren, er hoeft geen software gedownload te worden of hardware te worden aangeschaft. VindiQu draagt zorg voor een goed functionerende digitale verbinding tussen zorglocatie en gids ter plaatse. Samen met de zorgmedewerkers wordt een cocreatie gestart om het digitale uitje aan te laten sluiten bij een actueel thema of andere activiteit op locatie.

Door de laagdrempelige dienst van VindiQu is het mogelijk om bijzondere ervaringen aan te bieden waar nog lang en breed over gesproken wordt. De onderlinge conversaties tijdens en na de activiteit zijn allen onderdeel van de sociale impact om de negatieve spiraal van eenzaamheid te doorbreken.

Gevraagd naar de plannen voor de toekomst geeft Kevin Jacobs aan. “Wij zijn druk bezig om een Living Lab op te richten met diverse stakeholders binnen de provincie Utrecht. Hierdoor is het mogelijk om met meerdere partijen de sociale impact te onderzoeken, verbeteren en te implementeren.” Naast de doorontwikkeling kijkt VindiQu ook uit naar samenwerkingen om de maatschappelijke impact te verhogen.

Lees verder op www.vindiqu.com voor meer informatie.

Ook interessant