Wet toetreding zorgaanbieders: veranderingen en gevolgen

Op 1 januari 2022 gaan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de Aanpassingswet Wet toetreding zorgaanbieders (AWtza) in. Hierdoor gaat er nogal wat veranderen voor zorg- en jeugdhulpaanbieders. Door deze nieuwe wet veranderen onder andere de toelatingsregels. We zetten een paar feiten voor je op een rij.
Waarom is de Wet toetreding zorgaanbieders nodig?
Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn vooral startende zorg- en jeugdhulpaanbieders zich vaak niet bewust van de wettelijke kwaliteitseisen voor goede en veilige zorg. De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) moet hier verandering in brengen.
Door bijvoorbeeld de meldplicht krijgt de IGJ een beter beeld van alle aanbieders en de zorgkwaliteit die ze leveren. En kan IGJ nieuwe aanbieders op de hoogte stellen van de kwaliteitseisen voordat ze beginnen met zorg verlenen.
Wat zijn de gevolgen van de Wtza?
In de Wtza gaat het erom dat aanbieders zich beter bewust zijn van de kwaliteitseisen voor de zorg die ze leveren en de IGJ hierop toeziet. De twee belangrijkste aanpassingen van de Wtza zijn de meldplicht en de toelatingsvergunning voor bepaalde zorginstellingen. Vooral nieuwe aanbieders merken veel van…
Lees het hele artikel door Nicole Kottelaar op dutchhealthhub.nl