Artikel, Geen categorie 25 mei 2022

Speciaal beeldscherm maakt videobellen persoonlijker met oogcontact

EyeContact Office demo

De Delftse startup EyeContact maakt met hun speciale beeldschermen levensecht oogcontact mogelijk tijdens videobellen waardoor online gesprekken persoonlijker worden. Om oogcontact te maken met een normale webcam moet er in de camera gekeken worden, dit is vermoeiend en de gezichtsuitdrukking van de cliënt kan je niet meer zien. De EyeContact beeldschermen maken videobellen persoonlijk, minder vermoeiend en geven meer vertrouwen bij de cliënt.

Tijdens de eerste pilot plaatsingen geven deelnemers aan dat ze een grotere interactie voelen en dat het videobellen minder vermoeiend is met oogcontact. Sabine van Rooij van DigiContact was één van deze deelnemers: “Met EyeContact kom ik echt binnen bij mijn cliënten”. Deze casus is mooi weergegeven in een filmpje door Ministerie van VWS en is hier te zien. Boudewijn van Sambeek, één van de twee oprichters, ziet meer mogelijkheden in de zorg: “Hopelijk kunnen we ook in de GGZ, ouderenzorg en de ziekenhuis poliklinieken waarde toevoegen met oogcontact.” Hij geeft aan dat EyeContact al verschillende pilotprojecten aan het opstarten is om dit te onderzoeken.

Vergrijzing en personeelstekorten zorgen dat er overal efficiënter gewerkt moet worden. Beeldbellen wordt voor deze 2 doelen steeds vaker ingezet. De patiënt is inmiddels meer en meer gewend om te beeldbellen door de corona crisis, waardoor het ook meer gemak en flexibiliteit geeft. Inge de Wit, bestuurder SKB Winterswijk heeft in een interview aangegeven: “Wie een afspraak heeft met een medisch specialist, gaat naar het ziekenhuis. Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd”. Daarnaast biedt beeldbellen ook duurzaamheids voordelen, zo publiceerde2 Ziekenhuis Tergooi MC onlangs dat ze 72 rondjes rond de aarde aan CO2 hebben bespaard met consulten op afstand. EyeContact wil hieraan bijdragen door het persoonlijk te maken en het draagvlak te vergroten door het minder vermoeiend te maken.

De EyeContact heeft verschillende beeldschermen voor elke werkplek, van 14 tot 22 inch. Ze zijn gemakkelijk als 2e of 3e scherm toe te voegen aan iedere werkplek en werkt met alle beeldbel software. Ze bestaan uit een computer monitor, webcam, speciaal half spiegelend glas en zwarte platen. De webcam zit onder de schuin geplaatste spiegel, die voor de monitor zit. Hierdoor kijk je recht in de webcam als je iemand in zijn ogen aankijkt op de monitor. Via hun website wordt een demonstratie aangeboden: EyeContact.online

EyeContact is in 2018 opgericht door Boudewijn van Sambeek en Kamiel Zijderveld.

“Hoe efficiënt videobellen voor ons ook mag zijn, wij missen de effectiviteit van een fysiek, persoonlijk gesprek. Het is onze missie om de kenmerken van het fysieke, persoonlijke contact toe te voegen aan het digitale contact. Zodat iedereen waarvoor een klantcontact cruciaal, het maximale uit dat kan contact kan halen en daarmee de klanttevredenheid vergroten.”

Kanshebber voor Dutch Health Hub Innovatie Award 2022

EyeContact maakt kans op de Dutch Health Hub Innovatie Award. Bekijk het overzicht van alle zorginnovaties in het Dutch Health Hub Lab. Welk idee vind jij het meest vernieuwend en het beste? Stem op jouw favoriet en bepaal zo mede welke innovatie de allereerste Dutch Health Hub Innovatie Award wint!

Bekijk alle innovaties

Ook interessant