Nieuws
22 maart 2019

Data-infarct? Ja graag!

In de zorgsector komen allerlei interessante dataproblemen samen. Juist daarom is het nuttig om deze sector te bekijken bij het nadenken over e-innovaties. We hebben het hier uiteindelijk over zaken van leven of dood.

Recent kreeg de vader van mijn partner, een fitte zeventiger, bij een routinecontrole te horen dat hij een acuut hartprobleem had en een hartoperatie zou moeten ondergaan. Hij kreeg te horen dat hij echt geluk had gehad. Was de controle een paar weken later ingepland dan had hij die afspraak vermoedelijk niet gehaald. Niet fijn. Een dag later vertelde een vriendin dat haar jeugdliefde, een man van 54, zijn controle niet had gehaald. Hartaanval. Dood.

Na de gevoelens van ontzetting en empathie overheerst bij mij de verbazing. Is het niet raar dat zoiets bij de huidige stand van de techniek in het rijke westen nog kan gebeuren? Het is geen kanker waar één van de circa 100.000 miljard cellen in een mensenlichaam uit de band springt. Evenmin is het een bloeding in een van de duizenden kilometers aderen die de hersenen bedienen. We hebben het hier over één plek in het lichaam waar in de loop van jaren of decennia aderen zijn dichtgeslibd. Je weet dus waar en waarnaar je moet kijken, zou je zeggen. En ‘coronaire hartziekten’ zijn doodsoorzaak nummer 4, lees ik. Het gaat dus om veel mensen (ca. 8.300) en veel verloren levensjaren (ca. 85.000) en levenskwaliteit.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners