Nieuws
28 juni 2019

80 ouderen ontvangen tablets van BproCare voor boodschappen en zorg

Proef in Rotterdam en Bilthoven laat ouderen experimenteren met eHealth.

Tachtig ouderen in Rotterdam - Centrum en Kralingen-Crooswijk en in Bilthoven krijgen de komende tijd een gratis tablet. Het apparaat is voorzien van makkelijk bedienbare apps waarmee ouderen bij de SPAR hun boodschappen kunnen bestellen, makkelijk een noodsignaal kunnen uitsturen of heel eenvoudig contact opnemen met zorg of welzijn via het zorgplatform van BproCare. Ook mantelzorgers kunnen via het apparaat betrokken zijn.

 

Veiligheid en gemak en zonodig de juiste ondersteuning en zorg voor thuiswonende ouderen, is waar de tablet aan moet bijdragen. Deze tachtig ouderen gaan uitproberen of dat zo werkt; over een half jaar kijken de betrokken partijen of de ouderen er ook echt iets aan hebben en of ze de tablet gebruiken.

Het klinkt eenvoudig, een paar apps, maar er is goed gekeken naar het gebruik. De boodschappendienst van de SPAR werkt met vaste bezorgers die op deze manier ook persoonlijk contact hebben met de ouderen en tijd maken voor een praatje. De ouderen kopen feitelijk in bij hun vertrouwde winkel in de buurt. Bovendien heeft SPAR een maaltijdservice met voor ouderen smaakvolle, maar zo nodig ook speciale dieetmaaltijden. Ook het contact met zorg en welzijn via het BproCare tablet, biedt iets extra’s: een druk op de knop is genoeg, en voor wie dat fijn vindt, is beeldbellen mogelijk. De ouderen in deze proef krijgen de tablet gratis. Een stagiair of vrijwilliger van de betrokken welzijnsorganisaties helpt de ouderen bij het instellen en leren omgaan met de tablet.

De actie is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking rondom ouderen steeds meer vorm krijgt tussen op het oog hele verschillende partners. Voor deze proef ligt het initiatief bij tech-leverancier BproCare die de tablets verstrekt en bij de SPAR met hun boodschappen- en maaltijdservice. Daarnaast is samenwerking gezocht met welzijns organisaties, met name WMO Radar en de Vrijwilligerswinkel in Rotterdam en Mensdebilt in Bilthoven. En eveneens samenwerking met zorgaanbieders, zoals huisartsenpraktijk Levinas in Kralingen en Bilthuysen in Bilthoven. Ook de gemeente Rotterdam en de Bilt zijn nauw bij dit project betrokken en ondersteunen dit dan ook van harte. Mogelijk sluiten nog meer partners aan en kunnen de tablets worden uitgebreid met meer mogelijkheden.

Ouderen wonen langer thuis en organiseren hun zorg en ondersteuning steeds meer zelf.

Foto: Jan van der Ploeg
V.l.n.r.: Edwin van Holland (eigenaar SPAR City Glashaven), Suzanne Kroon (commercieel directeur SPAR), Yvonne Visser (voorzitter bewonersvereniging Rotterdam)

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners