Nieuws
08 april 2020

Kabinet wil desnoods verplichte app bij coronatesten

Apps gaan de kern vormen van het nieuwe testbeleid in de strijd tegen het coronavirus. Het kabinet speelt met de gedachte om mensen eventueel zelfs te verplichten tot de installatie van een contact-tracing app. Nader onderzoek wordt gedaan naar een app die de bluetooth-sensor op een smartphone gebruikt om te zien met wie de gebruiker in contact is gekomen. Overigens zijner in de EU al volop initiatieven voor en onderzoek naar monitoringsystemen; in Nederland neemt ingenieursvereniging Kivi het voortouw.

Zo'n app waarschuwt als de gebruiker in de buurt van mensen is geweest die positief op het coronavirus zijn getest. Dan wordt het dringende advies gegeven om thuis te blijven en goed op je gezondheid te letten. Ook kunnen epidemiologen zo worden ondersteund in hun werk. 

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) kondigde een onderzoek naar zo'n app aan na afloop van het kabinetsberaad over de crisis. De gedachte bestaat om aan de contact-tracing app nog een tweede app te koppelen waarmee de patiënt gemakkelijk contact kan houden met een huisarts. Op die manier is je lichamelijke situatie vanuit huis te monitoren. 'Het is testen, traceren en vervolgens rapporteren,' aldus de bewindsman. Een heet hangijzer is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De Jonge zei dat de app alleen goed functioneert 'als we heel zorgvuldig omgaan met de privacy.' 

Het kabinet worstelt momenteel nog met de vraag of de app echt verplicht moet worden. De Jonge zei dat het systeem alleen werkt als de app massaal wordt gebruikt. Hij wil de komende tijd onderzoeken of daarvoor een verplichting nodig is. Ook premier Mark Rutte wil die mogelijkheid niet bij voorbaat uitsluiten. Ook zal worden gekeken naar wat andere landen doen. Vooral D66 en PvdA zijn bang dat de privacy hiermee op de helling gaat. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners