Nieuws
11 mei 2020

Hulp zonder pil of psychiater

Het schijnt de hel op aarde te zijn: een psychose. Verstrikt in je eigen vangnet van wanen en angsten. Maar er is hoop. Met een virtual reality-bril zijn psychoses veilig te verkennen. Ook voor tal van andere psychische aandoeningen, zoals PTSS, depressies, sociale fobieën en eenzaamheid, zijn steeds betere apps en tools beschikbaar. Onderzoekers roemen de nieuwe kansen. Psychiaters zijn lovend. Toch is er ook kritiek. Een vergissing van het computerprogramma kan dodelijk zijn.

Woebot is jouw vriend. Vooral als het even niet zo goed met je gaat en alleen al de gedachte aan psychologische hulp je jeuk en rode vlekken bezorgt. Download de app en Woebot gaat met je aan de slag. ‘Hi there, I’m Woebot. What’s your name?’ In het kader van dit artikel - ik mankeer niks - neem ik de proef op de som. Ik download de app en begin een gesprek met Woebot, een prettige gesprekspartner. Woebot maakt grapjes, biedt korte filmpjes aan en stelt zo nu en dan een vraag: ‘Ton, can I ask you a question?’ Tuurlijk Woebot, je bent een fijne chatbot. ‘No couches, no meds, no childhoodstuff’, zegt Woebot zelf. Wel eyeopeners over automatische negatieve gedachtes. Mooi toch?

Storytellers, data-wetenschappers, designers en AI-specialisten van Stanford University ontwikkelden Woebot in de afgelopen tien jaar. Het brein van Woebot wordt gevoed door zo’n twee miljoen berichten per week. Hoe meer mensen een chat beginnen, hoe intelligenter Woebot wordt. Dat komt door de combinatie van kunstmatige intelligentie en natural language processing: de vaardigheid van het computerprogramma om menselijke taal te begrijpen. Het resultaat mag er zijn. Woebot is altijd klaar om je van dienst te zijn. Een regelrechte knipoog naar de sciencefictionfilm Her, waarin Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) een relatie krijgt met de computergestuurde stem van Samantha (Scarlett Johansson).

Hoe dan ook: met de nieuwste inzichten uit de cognitieve gedragstherapie als basis is Woebot ontwikkeld voor mensen met bijvoorbeeld faalangst, zwaarmoedigheid, sociale fobieën of zelfverwijt. Daarmee houdt het wel zo’n beetje op voor Woebot. Voor zwaardere psychiatrische problemen als PTSS en psychoses zijn er andere tools beschikbaar. Hoe goed zijn die? Nou, met name op het vlak van simulaties worden doorbraken gemeld. In dit artikel laat ik enkele medici en onderzoekers aan het woord en beschrijf ik de stand van zaken.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners